Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 11 decembrie, în a 1.022-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Negocierile pentru pace în Ucraina ar putea începe iarna aceasta, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk, în timp ce Varşovia se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.
Tusk, un aliat fidel al Ucrainei vecine, a anunţat că va discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi îl va primi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, joi.
„Preşedinţia noastră va fi co-responsabilă, între altele, de cum va fi peisajul politic, de cum va fi situaţia poate în timpul negocierilor de pace, care, aici există încă nişte semne de întrebare, ar putea începe în iarna acestui an” – Donald Tusk
„Astăzi, voi avea ocazia să discut cu preşedintele Volodimir Zelenski”, a mai declarat prim-ministrul polonez, anunţând de asemenea vizitele la Varşovia a liderului conservatorilor germani (CDU), Friedrich Merz, ce aspiră la funcţia de cancelar federal şi care este dat favorit în sondaje, şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron.
„Friedrich Merz mă va pune la curent cu discuţiile sale la Kiev”, a spus Tusk, adăugând că „preşedintele Macron va fi la noi poimâine pentru a ne împărtăşi rezultatele discuţiilor” care au avut loc între el, Trump şi Zelenski, în cadrul unei întrevederi pe care Tusk a califica-o drept ”scurtă, dar importantă”.
SUA au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, partea sa din împrumutul de 50 de miliarde promis de G7 şi care va fi rambursat prin dobânzile la activele ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor.
„Statele Unite şi-au îndeplinit angajamentul din octombrie, transferând aceste fonduri” către fondul intermediar al Băncii Mondiale dedicat Ucrainei „prin intermediul căruia vor fi puse la dispoziţia Ucrainei”, a anunţa Trezoreria într-un comunicat.
După luni de discuţii, liderii G7 au ajuns în octombrie la un acord pentru a utiliza dobânzile generate de activele suverane ruseşti îngheţate în jurisdicţiile lor ca urmare a sancţiunilor luate de ţările occidentale pentru a garanta un împrumut de 50 de miliarde de dolari în favoarea Ucrainei.
„Aceste fonduri – finanţate din venituri excepţionale provenind din active îngheţate ale Rusiei – vor oferi Ucrainei un sprijin esenţial”, a declarat secretara Trezoreriei, Janet Yellen.
Administraţia Biden accelerează ajutorul pentru Ucraina înainte de transferul puterii către administraţia Trump pe 20 ianuarie şi a anunţat sâmbătă un ajutor estimat la 988 de milioane de dolari pentru Kiev.